Muistelen jonkun sanoneen joskus suurin piirtein näin: ”Mitä enemmän tutustuin kuolemaan, sitä enemmän tunsin olevani elossa.” Muistan, kuinka se tuntui aluksi järjettömältä aiheuttaen itsessäni jopa ärtymystä ja vastustusta. Mutta vuosien myötä tästä on tullut yksi lempiajatelmistani ja koen ymmärtäväni sen pointin paremmin nykyään. Paljon on kuitenkin täytynyt tapahtua, jotta olen päässyt tähän. Kuolema oli nimittäin isoin pelkoni pitkään, enkä nähnyt siinä mitään hyvää.
Yksi asia, mikä kuolemaan liittyen on pelottanut, on omat tunnetilat ja niistä eritoten suru. Pysähdyin muutama vuosi sitten siihen havaintoon, että elämässäni oli ollut 10-15 hautajaiset, mutta olin osallistunut niistä ehkä noin kolmeen. Olin alitajuisesti vältellyt menemästä kuolemaa koskettaviin tilaisuuksiin. Tajuan nyt, että defenssinäni oli välttely ja varoin kohtaamasta ennen kaikkea kuolemaan liittyvää menetystä ja surua. Olinhan mies ja minut oli ohjelmoitu tukahduttamaan suruni, olemaan reipas ja olemaan ennen kaikkea itkemättä. Tuntui helpoimmalta vältellä suru, ja potentiaalinen itkupatojen sortuminen siten, että keksi jonkun tekosyyn olla menemättä hautajaisiin.
Mutta ehkä vieläkin enemmän minua on pelottanut kuolemassa siihen liittyvä epävarmuus ja tuntemattomuus. Ennen kaikkea minua on pelottanut kysymys, mitä tapahtuu kuolemassa ja kuoleman jälkeen. Kirjoitin aiemmassa blogissani (https://mindfaculty.fi/olet-mita-ajattelet/) kognitiivisesta kolmiosta ja siitä, miten ajatusta seuraa tunne, jota puolestaan seuraa toiminta. Se miten olen ajatellut kuolemasta, on vaikuttanut hätkähdyttävän paljon omaan ajatus-tunne-toiminta-sykliin ja siten koko omaan elämään.
Ennen ajattelin kutakuinkin niin, että kun kuolemme, niin kaikki loppuu siihen, ruumis mätänee ja hajoaa atomeiksi. Se on kaiken loppu ja sillä selvä. Tästä ajatuksesta puolestaan seurasi paljon ahdistusta, pelkoa, kauhua, lohduttomuutta, surua, vihaa, jnejne… Näistä raskaista tunteista puolestaan on seurannut paljon erilaisia toimintamalleja, mutta ensimmäisenä mieleeni tulee toimintamallini, jota kutsun tässä ”sex, guns & rock n’ roll”-toiminnaksi: kannattaa juhlia, päihtyä, sekstailla, hankkia elämyksiä, ostaa materiaa, matkustella, jnejne. Ja kaikkea tätä varsin pakonomaisesti ilman kohtuutta, koska tiimalasin hiekka valuu koko ajan ja näin ei tarvitse ajatella kuolemaa…tulee suorastaan kuolematon olo.
Eli oma ajatus-tunne-toiminta sykli meni jokseenkin näin:
Ajatus: kaikki päättyy kuolemaan, elämä on rajallinen –> Tunne: ahdistus, pelko, suru, jne. –> Toiminta: ”sex, guns & rock n’ roll”
Onneksi tämä sykli ei jäänyt lopullisesti päälle. Nykyisin suhtaudun kuolemaan täysin eri tavalla. Paljon piti tosin tapahtua, ja se tarina olisi erittäin pitkä kerrottava, että se ajatuksenmuutos oli mahdollinen. Ja se on suorastaan ihme, sillä siinä piti mennä ”hengelliselle alueelle” eikä se ollut helppoa paatuneelle ”uskontoallergikolle” (sekin olisi oma pitkä tarina, miten luovin uskonnollisuuden läpi hengelliselle alueelle). Tämä kuolemaan suhtautumisen muutos ei olisi ollut mahdollista myöskään ilman perusteellista tunnetyöskentelyä; pelkkä ajatuksen vaihtaminen kognitioon turvautuen ei olisi missään nimessä riittänyt. Joka tapauksessa, en enää ajattele, että kuolema on lopullinen päätepysäkki. Tykkään sanonnasta, jonka esittäjää en tosin muista: ”kuolema on pilkku eikä piste.” Ajattelen aidosti itsekin niin tänä päivänä.
Isoin muutos arjessa näkyy kuitenkin siinä, mitä tuon ajatuksen jälkeen minussa tapahtuu. Kun ajattelen (ja aidosti uskon siihen ajatukseen), että kuolema ei olekaan kaiken loppu, niin tunteet, jotka siitä seuraavat, ovat mm. helpotus, levollisuus, rauhallisuus, luottamus, jne. Näitä puolestaan seuraa mm. huomattavasti maltillisempi ja rauhallisempi kulutus- ja päihdekäyttäytyminen. Tuleekin semmoinen olo, että minun ei tarvitse ostaa tai kokea kaikkea mahdollista tässä elämässä, ainakaan ”kaikki mulle heti” mentaliteetilla. Ja tässä kohtaa on tuntunut jopa paradoksaaliselta: kun on hidastanut tahtia, niin tuntuu että kaikessa siinä tekemisessä on jotenkin paremmin ”mukana” eli läsnä ja jotenkin tuntuu, että aikaa on alkanut riittämään ”pelkkään olemiseen”. Olen alkanut tunnistamaan omia ajatuksiani ja tunteitani ihan eri tavalla. On ollut mielenkiintoista tutustua siihen puoleen itsessä, mille ei ole koskaan ollut aikaa. Mitä aidosti tahdon? Mikä työ tuntuu merkitykselliseltä ja mielekkäältä? Mitä ihmissuhteet minulle merkitsevät? Mitä raha minulle edustaa ja merkitsee? Jnejne..
Eli oma ajatus-tunne-toiminta sykli menee nykyään suurin piirtein näin:
Ajatus: kuolema ei ole piste vaan pilkku –> Tunne: levollisuus, rauha, luottamus, jne. –> Toiminta: kaikkea vähemmän ja pienemmin, kuin entisessä elämässä. Aikaa myös olemiseen ja autenttisen itsensä tutustumiseen: Mitä todella haluan elämältäni?
Tällä ajatuksenmuutoksella on ollut todella iso merkitys omaan tekemiseen ja olemiseen. En tietenkään ole päässyt eroon peloista, häpeäpisteistä ja muista tukalista tunteista, mutta koen ne enemmän nykyisin ohimenevinä. Ne eivät sido minua niin myrkyllisesti entiseen malliin. Ja tuntuu, että perusoleminen on kevyempää, kun olen tutustunut lähemmin kuolemaan, ja siihen liittyviin ajatuksiini ja tunteisiini.
Tein tänä kesänä myös oivalluksen, että kuoleman ohella olen pelännyt yhtä lailla muutoksia elämässäni. Tajusin, että kuolemassa ja muutoksissa on paljon samankaltaisuuksia. Edesmennyt Claes Anderson sanoittaa tätä yhteyttä viisaasti: ”Elämähän on jatkuvaa muutosta, kehittymistä, kuolemista ja uudelleensyntymistä. Se ei koskaan pysähdy.” Muutosprosessissakin on tosiaan kyse yhden asian loppumisesta (kuolemisesta) ja toisen asian alkamisesta (uudelleensyntyminen). Ja samalla tavalla, kun on syntynyt luottamusta muutoksen(kuoleman)jälkeiseen elämään, on pelko tulevaisuutta kohtaan hellittänyt ja on vapautunut rohkeammin elämään tätä hetkeä. Ehkä isoin konkreettinen muutos omassa elämässä viimeisen vuoden aikana, mihin uskaltauduin, oli hyppääminen yrittäjäksi. Kaikki on epävarmaa ja pelottavaakin – mutta ah, samalla niin kutkuttavaa.
Voin siis lämpimästi suositella: Tutustu siihen, mitä ajatuksia ja tunteita kuolema sinussa herättää. Saatat itsekin yllättyä siitä matkasta ja mahdollisista muutoksista elämässäsi:).
Aku Hentilä / terapeutti & mentor / aku@mindfaculty.fi
Yksi oma ryhmävalmennusohjelma sekä kaksi ohjelmaa, missä MindFaculty toimii virallisena ja auktorisoituna sopimusvalmentajana.
MindFacultyn Hyvinvointivalmennus
(kesto 3-6vkoa)
Ryhmävalmennus yhteistyössä:
Moodmetric-mittaus (kesto 3-6vkoa). Lisätietoa täältä..
Nextmile-valmennus (kesto +/- 5 vkoa). Lisätietoa täältä..
Yksi oma ryhmävalmennusohjelma sekä kaksi ohjelmaa, missä MindFaculty toimii virallisena ja auktorisoituna sopimusvalmentajana.
MindFacultyn Hyvinvointivalmennus (kesto 3-6vkoa)
Ryhmävalmennus yhteistyössä:
Moodmetric-mittaus (kesto 3-6vkoa). Lisätietoa täältä..
Nextmile-valmennus (kesto +/- 5 vkoa). Lisätietoa täältä..
1. Alkukartoitus – voidaan tehdä livenä tai etänä
2. Moodmetric-ryhmämittaus; lisätietoa täältä.
3. Fyysinen hyvinvointi -työpaja (2h) – voidaan tehdä livenä tai etänä
4. Psyykkinen hyvinvointi -työpaja (2h) – voidaan tehdä livenä tai etänä
5. Sosiaalinen hyvinvointi -työpaja (2h) – voidaan tehdä livenä tai etänä
6. Valmennuksen yhteenveto, raportointi ja jatkotoimet
Ryhmävalmennus voidaan toteuttaa livenä tai etänä. Valmennusohjelma vie n. 6-8 viikkoa.
Valmennuksen tavoite:
1. Nostaa yleisesti ymmärrystä positiivisesta ja negatiivisesta stressistä ja mistä ne johtuvat
2. Tiedostaa omat stressitasot Moodmetric-älysormusmittauksen avulla
3. Nostaa ymmärrystä kokonaishyvinvoinnin osa-alueista: fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi
4. Antaa konkreettisia työkaluja hallita stressiä paremmin ja edesauttaa omaa kokonaishyvinvointia
*Kun ryhmän koko on 30. Kysy lisää eri henkilömäärillä ja aiheilla. info@mindfaculty.fi
Työyhteisö: tiimi, yksikkö, osasto
Psykologinen turva, motivaatio, tunteet & vuorovaikutus
Innostavia ja motivoivia luentoja työyhteisön kehittämiseen, johtamiseen ja työhyvinvointiin liittyen. Valikoimastamme löytyy kolme aihetta, jotka kaikki voidaan tehdä livenä tai etänä:
1. Psykologinen turvallisuus (etätyömaailmassa)
2. Lisää motivaatiota (etätyömaailmassa)
3. Tunteista tehoja: tunteet ja vuorovaikutus (etä)työpaikalla
Innostavia ja motivoivia luentoja työyhteisön kehittämiseen, johtamiseen ja työhyvinvointiin liittyen. Valikoimastamme löytyy kolme aihetta, jotka kaikki voidaan tehdä livenä tai etänä:
1. Psykologinen turvallisuus (etätyömaailmassa)
2. Lisää motivaatiota (etätyömaailmassa)
3. Tunteista tehoja: tunteet ja vuorovaikutus (etä)työpaikalla
1. Etäluento aiheesta (2,5h) ”Psykologinen turvallisuus”, jonka pohjalta yrityksen/osaston henkilöstölle jaetaan etätehtävä.
2. Etätehtävän suorittaminen pienryhmissä itsenäisesti työnantajan osoittamalla ajalla / tavalla (n. 2h)
3. Etätapaaminen (2h): tehtävien purku + keskustelua
Valmennuksen tavoite:
1. Psykologisen turvan käsitteen ymmärtäminen ja näkyväksi tekeminen
2. Psykologisen turvan vaikuttavuuden ymmärtäminen
3. Työkalujen tarjoaminen oman toiminannan kehittämiseen ja psykologisen turvan vahvistamiseen
*Kun ryhmän koko on 30. Kysy lisää eri henkilömäärillä ja aiheilla. info@mindfaculty.fi
Yksilösparrausta, työkaluja
hyvinvoinnin lisäämiseksi
Matalan kynnyksen ja ns. Ennakoivan Avun Palvelulle asetettujen (eng. Employee Assistance Program, EAP) standardien mukaiset. Käyttämämme työyhteisövalmentajat ovat kaikki monivuotisen terapiakoulutuksen omaavia rautaisia ammattilaisia.
Kun perinteinen työterveyshuolto keskittyy oireiden ja sairauksien hoitoon, niin EAP:n tavoite on helpottaa mentaalipuolen kuormitusta ja sitä kautta ennaltaehkäistä oireiden kroonistuminen ja lopulta sairastuminen. Tähän perustuu myös EAP:n taloudellinen hyöty.
EAP:sta tutkittua:
– Korkea ROI eli sijoitetun pääoman tuotto: sijoitettu € tulee 3-10 kertaisena takaisin (1)
– Sairauspoissaolot jopa – 60% (2)
– Käyttäjien korkea tyytyväisyysaste (>90%) (2)
– Työn tuottavuus nousee jopa 25% (3)
MindFaculty tarjoaa kolmea eri yksilöpalvelua yritysten työntekijöille.
MindFaculty SOLMU on akuutti sparrausapu työntekijöille. Työntekijä voi sparrata MindFacultyn nimeämän ammattilaisen kanssa mistä tahansa elämänsä ”solmusta” – esim. parisuhde-, vanhemmuus- tai muista ihmissuhdehaasteista.
MindFaculty EAP eli Ennakoivan Avun Palvelu. EAP on paketoitu 5, 10 tai 20 etätapaamisen sarjoihin ja se on MindFacultyn kehittämä hyvinvointi-valmennusohjelma yksilöille.
MindFaculty SOVITTELU on tarkoitettu yritysten sisäisiin ja ulkoisiin ristiriitatilanteisiin. Palvelun tavoitteena on löytää sopu ja välttää tilanteen eskaloituminen esimerkiksi oikeusprosessiksi.
Teemme työyhteisövalmennusta, mutta kaikki tekijämme ovat taustoiltaan ITT®-terapeutteja ja pystymme tarvittaessa ratkomaan vaikeitakin haasteita, kuten vaikkapa uupumusta, palkotiloja, addiktioita, parisuhdekriisejä ja itsetuhoisuutta.
Lisäinfoa, mm. EAP:n tarkempi palvelukuvaus, löytyy MindFacultyn Palvelukatalogi 2021:sta. Tilaa oma katalogisi: info@mindfaculty.fi
Matalan kynnyksen ja ns. Ennakoivan Avun Palvelulle asetettujen (eng. Employee Assistance Program, EAP) standardien mukaiset. Käyttämämme työyhteisövalmentajat ovat kaikki monivuotisen terapiakoulutuksen omaavia rautaisia ammattilaisia.
Kun perinteinen työterveyshuolto keskittyy oireiden ja sairauksien hoitoon, niin EAP:n tavoite on helpottaa mentaalipuolen kuormitusta ja sitä kautta ennaltaehkäistä oireiden kroonistuminen ja lopulta sairastuminen. Tähän perustuu myös EAP:n taloudellinen hyöty.
EAP:sta tutkittua:
– Korkea ROI eli sijoitetun pääoman tuotto: sijoitettu € tulee 3-10 kertaisena takaisin (1)
– Sairauspoissaolot jopa – 60% (2)
– Käyttäjien korkea tyytyväisyysaste (>90%) (2)
– Työn tuottavuus nousee jopa 25% (3)
MindFaculty tarjoaa kolmea eri yksilöpalvelua yritysten työntekijöille.
MindFaculty SOLMU on akuutti sparrausapu työntekijöille. Työntekijä voi sparrata MindFacultyn nimeämän ammattilaisen kanssa mistä tahansa elämänsä ”solmusta” – esim. parisuhde-, vanhemmuus- tai muista ihmissuhdehaasteista.
MindFaculty EAP eli Ennakoivan Avun Palvelu. EAP on paketoitu 5, 10 tai 20 etätapaamisen sarjoihin ja se on MindFacultyn kehittämä hyvinvointi-valmennusohjelma yksilöille.
MindFaculty SOVITTELU on tarkoitettu yritysten sisäisiin ja ulkoisiin ristiriitatilanteisiin. Palvelun tavoitteena on löytää sopu ja välttää tilanteen eskaloituminen esimerkiksi oikeusprosessiksi.
Teemme työyhteisövalmennusta, mutta kaikki tekijämme ovat taustoiltaan ITT®-terapeutteja ja pystymme tarvittaessa ratkomaan vaikeitakin haasteita, kuten vaikkapa uupumusta, palkotiloja, addiktioita, parisuhdekriisejä ja itsetuhoisuutta.
Lisäinfoa, mm. EAP:n tarkempi palvelukuvaus, löytyy MindFacultyn Palvelukatalogi 2021:sta. Tilaa oma katalogisi: info@mindfaculty.fi
Cookie | Kesto | Kuvaus |
---|---|---|
_GRECAPTCHA | 6 kuukautta | Googlen recaptcha-palvelu asettaa tämän evästeen tunnistamaan robotit suojaamaan verkkosivustoa haitallisilta roskapostihyökkäyksiltä. |
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 kuukautta | Tämän evästeen asettaa GDPR Cookie Consent -laajennus. Evästettä käytetään tallentamaan käyttäjän suostumus kategoriassa "Tilastointi" oleville evästeille . |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 kuukautta | Tämän evästeen asettaa GDPR Cookie Consent -laajennus. Evästettä käytetään tallentamaan käyttäjän suostumus kategoriassa "Toiminnalliset" oleville evästeille . |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 kuukautta | Tämän evästeen asettaa GDPR Cookie Consent -laajennus. Evästettä käytetään tallentamaan käyttäjän suostumus kategoriassa "Välttämättömät evästeet" oleville evästeille . |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 kuukautta | Tämän evästeen asettaa GDPR Cookie Consent -laajennus. Evästettä käytetään tallentamaan käyttäjän suostumus kategoriassa "Muut" oleville evästeille . |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 kuukautta | Tämän evästeen asettaa GDPR Cookie Consent -laajennus. Evästettä käytetään tallentamaan käyttäjän suostumus kategoriassa "Suorituskyky" oleville evästeille . |
elementor | Ei koskaan | Tätä evästettä käyttää verkkosivuston WordPress-teema. Sen avulla verkkosivuston omistaja voi toteuttaa tai muuttaa verkkosivuston sisältöä reaaliajassa. |
viewed_cookie_policy | 11 kuukautta | Evästeen asettaa GDPR Cookie Consent -laajennus, ja sitä käytetään tallentamaan, onko käyttäjä suostunut evästeiden käyttöön vai ei. Se ei tallenna henkilötietoja. |
Cookie | Kesto | Kuvaus |
---|---|---|
_ga | 2 vuotta | Google Analyticsin asentama _ga-eväste laskee vierailija-, istunto- ja kampanjatiedot ja myös seuraa sivuston käyttöä sivuston analytiikkaraporttia varten. Eväste tallentaa tiedot anonyymisti ja määrittää satunnaisesti luodut numerot yksilöllisten vierailijoiden tunnistamiseksi. |
_ga_G90Y799QE9 | 2 vuotta | Tämän evästeen on asentanut Google Analytics. jota käytetään yksilöimään käyttäjiä. |
_gat_gtag_UA-155997584-2 | 1 minutti | Googlen asettama käyttäjien erottamiseen. |
_gid | 1 päivä | Google Analyticsin asentama _gid-eväste tallentaa tietoja siitä, kuinka vierailijat käyttävät verkkosivustoa, ja luo samalla analytiikkaraportin verkkosivuston tehokkuudesta. Jotkut kerätyistä tiedoista sisältävät vierailijoiden määrän, niiden lähteen ja sivut, joilla he vierailevat nimettömänä. |