Näin minä ajattelin – lähes 40 vuotta – ja saatoin jatkaa lausetta: minä kyllä pärjään ja selvitän sotkuni yksin. Syyllistyin myös ajattelemaan niin, että terapia olisi vain ”sairaita” (muita) varten. Lisäksi päättelin niin, että jotkut meistä vain väsyvät, uupuvat ja sen tien päässä on burn out ja/tai masennus. Ja että silloin lääkäri diagnosoi ja antaa lähetteen terapiaan, jos siihen on tarvetta. Osittainhan se meneekin niin, mutta todellakin vain osittain.
Otan hetkeksi minussa elävän tilastotieteilijän esiin ja totean, että eri tutkimusten mukaan Suomessa (ja pätee moniin muihinkin ”länsimaihin”) on masennustiloista eli depressiosta (lievä, keskivaikea, vaikea) kärsiviä n. 10-15% populaatiosta (Duodecim). Toisaalta psykoterapian, joka on tutkitusti tehokkain täsmälääke masennukseen, piirissä on tilastoista riippuen +/- 1% suomalaisista. Kelan viimeisimpien tilastojen mukaan reilulle 7%:lle suomalaisille taasen määrätään masennuslääkkeitä, joka on siis paljon edullisempaa hoitoa kuin terapia (ja tutkitusti toki joskus täysin välttämätöntä; esim. psykoottisessa masennustilassa). Summa summarum, masennus on verrattain yleistä (ja mm. yleisin sairauseläkkeen syy), johon tutkitusti paras hoitomuoto on terapia, mutta me hoidamme sitä pääasiassa lääkkein.
Mutta palataanpa takaisin omiin kokemuksiin. Mitä jos ei tunne oloaan sairaaksi tai ei ole tullut diagnosoiduksi? Voisiko ulkopuolinen henkinen sparri auttaa? Kyllä voi, ja paljon – tämä on siis oma kokemukseni. Minä en esimerkiksi koskaan (ehtinyt) saada diagnoosia – virallista leimaa huonovointisuudestani. Olin jo lapsuudessani, jota väritti aika ajoin rankatkin olot, kasvattanut paksun nahan ja minusta oli kuoriutunut selviytyjä ja pärjäsin hyvin koulussa ja urheilussa sekä myöhemmin työelämässä. Jatkoin sankarillista suorittamista melkein nelikymppiseksi asti, mutta sitten piti pysähtyä. Minulle pysähdys tuli sitä kautta, kun tajusin, että avioliittoni oli raunioina. Se tuli oikeastaan minulle yllätyksenä ja se oli vaimo, joka nosti lopulta kissan pöydälle. Se todellakin oli minulle yllätys, sillä paperilla kaikki oli enemmän kuin hyvin: olin hyvässä ammatissa, minulla oli vaimo, 2 ihanaa lasta, unelmien talo järven rannalla, kivoja leluja prätkästä mönkijään, varaa matkustella ympäri maailmaa, jnejne. Ei ollut myöskään ulkopuolisia suhteita eli kaiken piti tosiaan olla kunnossa. Mutta, mutta… kuten sitten pikkuhiljaa aloin tajuamaan, jatkuva kiire, väsymys, kohtaamattomuus ja puhumattomuus olivat ajaneet minut ja vaimoni lähes vieraiksi toisilleen, en vain ollut pysähtynyt toteamaan sitä kaiken sen itse aiheutetun kiireen keskellä. Myöhemmin tajusinkin, että se kiire oli toiminut minulle defenssinä: kun pidin itseni kiireisenä ulkoisten juttujen kanssa, minun ei tarvinnut kohdata omaa kipeää parisuhdetta. Lopulta ajattelimme vaimon kanssa yhdessä, että nyt menemme lakimiehen tai pariterapeutin puheille. Onneksi valitsimme jälkimmäisen. Siitä alkoi purkautua pitkä vyyhti, josta olen ikuisesti kiitollinen. Ei olisi mitään mahdollisuutta, että voisin näin hyvin, ilman ulkopuolista tukea ja apua ammattilaisten johdolla: kävin ensin pariterapiassa, sitten yksilö- ja sitten ”ryhmäterapian omaisessa” koulutuksessa eli voi sanoa, että todella panostin ulkopuoliseen apuunJ.
Se että lähdin ylipäätään hoitamaan itseäni ulkopuolisten ammattilaisten avulla, on mielestäni ihme. Eihän minulla ollut diagnoosiakaan. Minut oli lisäksi ohjelmoitu niin vahvasti suorittamaan, selviytymään ja sietämään, että en enää edes tajunnut, että todellakin olin selviytymismoodissa ja painoin arkea, työtä ja avioliittoa vain päivästä toiseen hengissä selviten. En pysähtynyt ajattelemaan, että voinko hyvin, tai että voisinko voida paremmin, tai että olisiko minulla oikeus voida paremmin. En tajunnut, mikä ero on hengissä selviytymisellä tai elämän elämisellä. Arjen esimerkeistä tulisi paksu kirja, mutta heitän alle muutaman (ajattelutavan), miten minut oli ohjelmoitu ajattelemaan, ja jotka itse asiassa estivät minua paradoksaalisesti voimaan paremmin:
Ulkopuolinen sparrausapu on ollut yksi parhaimmista asioista, mitä minulle on elämässäni tapahtunut. Tämä onkin se juttu, mitä haluan nyt puolestani tarjota ja tehdä oman yrityksen kautta. Minä, vaimoni ja yhteistyökumppanimme, jotka toimimme Temppelikadun toimitiloissa, haluamme tarjota turvallisen vuorovaikutuksellisen kohtaamispaikan kaikille ihmisille, jotka haluavat kehittää itseään, haluavat saada uusia tapoja ja näkökulmia ajatella sekä haluavat yksinkertaisesti voida paremmin. Meille ei tarvitse lääkärin diagnoosia, vaan yksinkertaisesti halua ja tahtoa panostaa itseensä ja omaan henkiseen hyvinvointiin. Ja ei haittaa, mikä ”kulma” edellä tulet. Kaikki vaikuttaa kuitenkin kaikkeen. Jos koet voivasi parisuhteessa huonosti, niin se taatusti verottaa tekemistäsi ja luovuuttasi työpaikalla. Tai jos työpaikalla koet voivasi huonosti, niin on ihme, jos se ei jotenkin ala kuormittamaan myös esim. mahdollista parisuhdettasi tai muita ihmissuhteitasi. Voin sydämeni pohjasta suositella: jos oma henkinen hyvinvointisi mietityttää (voisinko voida paremmin?), panosta itseesi ja aloita rohkeasti oma prosessi. Ota yhteyttä ja suunnitellaan sinulle sopivin rytmi ja tapa kohtaamiseen. Alla allekirjoittaneen yhteystiedot ja nettisivun kautta löytyy lisäinfoa.
Aku Hentilä
050-5844099 / aku@mindfaculty.fi /www.mindfaculty.fi
Yksi oma ryhmävalmennusohjelma sekä kaksi ohjelmaa, missä MindFaculty toimii virallisena ja auktorisoituna sopimusvalmentajana.
MindFacultyn Hyvinvointivalmennus
(kesto 3-6vkoa)
Ryhmävalmennus yhteistyössä:
Moodmetric-mittaus (kesto 3-6vkoa). Lisätietoa täältä..
Nextmile-valmennus (kesto +/- 5 vkoa). Lisätietoa täältä..
Yksi oma ryhmävalmennusohjelma sekä kaksi ohjelmaa, missä MindFaculty toimii virallisena ja auktorisoituna sopimusvalmentajana.
MindFacultyn Hyvinvointivalmennus (kesto 3-6vkoa)
Ryhmävalmennus yhteistyössä:
Moodmetric-mittaus (kesto 3-6vkoa). Lisätietoa täältä..
Nextmile-valmennus (kesto +/- 5 vkoa). Lisätietoa täältä..
1. Alkukartoitus – voidaan tehdä livenä tai etänä
2. Moodmetric-ryhmämittaus; lisätietoa täältä.
3. Fyysinen hyvinvointi -työpaja (2h) – voidaan tehdä livenä tai etänä
4. Psyykkinen hyvinvointi -työpaja (2h) – voidaan tehdä livenä tai etänä
5. Sosiaalinen hyvinvointi -työpaja (2h) – voidaan tehdä livenä tai etänä
6. Valmennuksen yhteenveto, raportointi ja jatkotoimet
Ryhmävalmennus voidaan toteuttaa livenä tai etänä. Valmennusohjelma vie n. 6-8 viikkoa.
Valmennuksen tavoite:
1. Nostaa yleisesti ymmärrystä positiivisesta ja negatiivisesta stressistä ja mistä ne johtuvat
2. Tiedostaa omat stressitasot Moodmetric-älysormusmittauksen avulla
3. Nostaa ymmärrystä kokonaishyvinvoinnin osa-alueista: fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi
4. Antaa konkreettisia työkaluja hallita stressiä paremmin ja edesauttaa omaa kokonaishyvinvointia
*Kun ryhmän koko on 30. Kysy lisää eri henkilömäärillä ja aiheilla. info@mindfaculty.fi
Työyhteisö: tiimi, yksikkö, osasto
Psykologinen turva, motivaatio, tunteet & vuorovaikutus
Innostavia ja motivoivia luentoja työyhteisön kehittämiseen, johtamiseen ja työhyvinvointiin liittyen. Valikoimastamme löytyy kolme aihetta, jotka kaikki voidaan tehdä livenä tai etänä:
1. Psykologinen turvallisuus (etätyömaailmassa)
2. Lisää motivaatiota (etätyömaailmassa)
3. Tunteista tehoja: tunteet ja vuorovaikutus (etä)työpaikalla
Innostavia ja motivoivia luentoja työyhteisön kehittämiseen, johtamiseen ja työhyvinvointiin liittyen. Valikoimastamme löytyy kolme aihetta, jotka kaikki voidaan tehdä livenä tai etänä:
1. Psykologinen turvallisuus (etätyömaailmassa)
2. Lisää motivaatiota (etätyömaailmassa)
3. Tunteista tehoja: tunteet ja vuorovaikutus (etä)työpaikalla
1. Etäluento aiheesta (2,5h) ”Psykologinen turvallisuus”, jonka pohjalta yrityksen/osaston henkilöstölle jaetaan etätehtävä.
2. Etätehtävän suorittaminen pienryhmissä itsenäisesti työnantajan osoittamalla ajalla / tavalla (n. 2h)
3. Etätapaaminen (2h): tehtävien purku + keskustelua
Valmennuksen tavoite:
1. Psykologisen turvan käsitteen ymmärtäminen ja näkyväksi tekeminen
2. Psykologisen turvan vaikuttavuuden ymmärtäminen
3. Työkalujen tarjoaminen oman toiminannan kehittämiseen ja psykologisen turvan vahvistamiseen
*Kun ryhmän koko on 30. Kysy lisää eri henkilömäärillä ja aiheilla. info@mindfaculty.fi
Yksilösparrausta, työkaluja
hyvinvoinnin lisäämiseksi
Matalan kynnyksen ja ns. Ennakoivan Avun Palvelulle asetettujen (eng. Employee Assistance Program, EAP) standardien mukaiset. Käyttämämme työyhteisövalmentajat ovat kaikki monivuotisen terapiakoulutuksen omaavia rautaisia ammattilaisia.
Kun perinteinen työterveyshuolto keskittyy oireiden ja sairauksien hoitoon, niin EAP:n tavoite on helpottaa mentaalipuolen kuormitusta ja sitä kautta ennaltaehkäistä oireiden kroonistuminen ja lopulta sairastuminen. Tähän perustuu myös EAP:n taloudellinen hyöty.
EAP:sta tutkittua:
– Korkea ROI eli sijoitetun pääoman tuotto: sijoitettu € tulee 3-10 kertaisena takaisin (1)
– Sairauspoissaolot jopa – 60% (2)
– Käyttäjien korkea tyytyväisyysaste (>90%) (2)
– Työn tuottavuus nousee jopa 25% (3)
MindFaculty tarjoaa kolmea eri yksilöpalvelua yritysten työntekijöille.
MindFaculty SOLMU on akuutti sparrausapu työntekijöille. Työntekijä voi sparrata MindFacultyn nimeämän ammattilaisen kanssa mistä tahansa elämänsä ”solmusta” – esim. parisuhde-, vanhemmuus- tai muista ihmissuhdehaasteista.
MindFaculty EAP eli Ennakoivan Avun Palvelu. EAP on paketoitu 5, 10 tai 20 etätapaamisen sarjoihin ja se on MindFacultyn kehittämä hyvinvointi-valmennusohjelma yksilöille.
MindFaculty SOVITTELU on tarkoitettu yritysten sisäisiin ja ulkoisiin ristiriitatilanteisiin. Palvelun tavoitteena on löytää sopu ja välttää tilanteen eskaloituminen esimerkiksi oikeusprosessiksi.
Teemme työyhteisövalmennusta, mutta kaikki tekijämme ovat taustoiltaan ITT®-terapeutteja ja pystymme tarvittaessa ratkomaan vaikeitakin haasteita, kuten vaikkapa uupumusta, palkotiloja, addiktioita, parisuhdekriisejä ja itsetuhoisuutta.
Lisäinfoa, mm. EAP:n tarkempi palvelukuvaus, löytyy MindFacultyn Palvelukatalogi 2021:sta. Tilaa oma katalogisi: info@mindfaculty.fi
Matalan kynnyksen ja ns. Ennakoivan Avun Palvelulle asetettujen (eng. Employee Assistance Program, EAP) standardien mukaiset. Käyttämämme työyhteisövalmentajat ovat kaikki monivuotisen terapiakoulutuksen omaavia rautaisia ammattilaisia.
Kun perinteinen työterveyshuolto keskittyy oireiden ja sairauksien hoitoon, niin EAP:n tavoite on helpottaa mentaalipuolen kuormitusta ja sitä kautta ennaltaehkäistä oireiden kroonistuminen ja lopulta sairastuminen. Tähän perustuu myös EAP:n taloudellinen hyöty.
EAP:sta tutkittua:
– Korkea ROI eli sijoitetun pääoman tuotto: sijoitettu € tulee 3-10 kertaisena takaisin (1)
– Sairauspoissaolot jopa – 60% (2)
– Käyttäjien korkea tyytyväisyysaste (>90%) (2)
– Työn tuottavuus nousee jopa 25% (3)
MindFaculty tarjoaa kolmea eri yksilöpalvelua yritysten työntekijöille.
MindFaculty SOLMU on akuutti sparrausapu työntekijöille. Työntekijä voi sparrata MindFacultyn nimeämän ammattilaisen kanssa mistä tahansa elämänsä ”solmusta” – esim. parisuhde-, vanhemmuus- tai muista ihmissuhdehaasteista.
MindFaculty EAP eli Ennakoivan Avun Palvelu. EAP on paketoitu 5, 10 tai 20 etätapaamisen sarjoihin ja se on MindFacultyn kehittämä hyvinvointi-valmennusohjelma yksilöille.
MindFaculty SOVITTELU on tarkoitettu yritysten sisäisiin ja ulkoisiin ristiriitatilanteisiin. Palvelun tavoitteena on löytää sopu ja välttää tilanteen eskaloituminen esimerkiksi oikeusprosessiksi.
Teemme työyhteisövalmennusta, mutta kaikki tekijämme ovat taustoiltaan ITT®-terapeutteja ja pystymme tarvittaessa ratkomaan vaikeitakin haasteita, kuten vaikkapa uupumusta, palkotiloja, addiktioita, parisuhdekriisejä ja itsetuhoisuutta.
Lisäinfoa, mm. EAP:n tarkempi palvelukuvaus, löytyy MindFacultyn Palvelukatalogi 2021:sta. Tilaa oma katalogisi: info@mindfaculty.fi
Cookie | Kesto | Kuvaus |
---|---|---|
_GRECAPTCHA | 6 kuukautta | Googlen recaptcha-palvelu asettaa tämän evästeen tunnistamaan robotit suojaamaan verkkosivustoa haitallisilta roskapostihyökkäyksiltä. |
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 kuukautta | Tämän evästeen asettaa GDPR Cookie Consent -laajennus. Evästettä käytetään tallentamaan käyttäjän suostumus kategoriassa "Tilastointi" oleville evästeille . |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 kuukautta | Tämän evästeen asettaa GDPR Cookie Consent -laajennus. Evästettä käytetään tallentamaan käyttäjän suostumus kategoriassa "Toiminnalliset" oleville evästeille . |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 kuukautta | Tämän evästeen asettaa GDPR Cookie Consent -laajennus. Evästettä käytetään tallentamaan käyttäjän suostumus kategoriassa "Välttämättömät evästeet" oleville evästeille . |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 kuukautta | Tämän evästeen asettaa GDPR Cookie Consent -laajennus. Evästettä käytetään tallentamaan käyttäjän suostumus kategoriassa "Muut" oleville evästeille . |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 kuukautta | Tämän evästeen asettaa GDPR Cookie Consent -laajennus. Evästettä käytetään tallentamaan käyttäjän suostumus kategoriassa "Suorituskyky" oleville evästeille . |
elementor | Ei koskaan | Tätä evästettä käyttää verkkosivuston WordPress-teema. Sen avulla verkkosivuston omistaja voi toteuttaa tai muuttaa verkkosivuston sisältöä reaaliajassa. |
viewed_cookie_policy | 11 kuukautta | Evästeen asettaa GDPR Cookie Consent -laajennus, ja sitä käytetään tallentamaan, onko käyttäjä suostunut evästeiden käyttöön vai ei. Se ei tallenna henkilötietoja. |
Cookie | Kesto | Kuvaus |
---|---|---|
_ga | 2 vuotta | Google Analyticsin asentama _ga-eväste laskee vierailija-, istunto- ja kampanjatiedot ja myös seuraa sivuston käyttöä sivuston analytiikkaraporttia varten. Eväste tallentaa tiedot anonyymisti ja määrittää satunnaisesti luodut numerot yksilöllisten vierailijoiden tunnistamiseksi. |
_ga_G90Y799QE9 | 2 vuotta | Tämän evästeen on asentanut Google Analytics. jota käytetään yksilöimään käyttäjiä. |
_gat_gtag_UA-155997584-2 | 1 minutti | Googlen asettama käyttäjien erottamiseen. |
_gid | 1 päivä | Google Analyticsin asentama _gid-eväste tallentaa tietoja siitä, kuinka vierailijat käyttävät verkkosivustoa, ja luo samalla analytiikkaraportin verkkosivuston tehokkuudesta. Jotkut kerätyistä tiedoista sisältävät vierailijoiden määrän, niiden lähteen ja sivut, joilla he vierailevat nimettömänä. |